torsdag 25 september 2008

Frankfurt


Ramada Hotell
Frankfurt an der Oder ligger 10 mil öster om Berlin och är gränsstad till Polen. Som namnet antyder, ligger staden vid floden Oder, i skillnad från Frankfurt am Main. Staden har ca 70 000 invånare och är sedan 1991 återigen en universitetsstad, efter ett ”uppehåll” på 180 år. Bland stadens sevärdheter finns bl.a rådhuset, Mariakyrkan, universitetet och konstskatterna i St. Gertraudkyrkan.
Dag 1 Hemorten – Frankfurt an der Oder ca 80 milAvresa från nedanstående påstigningsplatser söderut mot Helsingborg och färjan till Helsingör (vi stannar för rast vid Björkäng). Efter resa genom Danmark tar vi färjan från Gedser kl. 13:00 till Rostock. Vi åker förbi Berlin och ca 1½ timma senare, ca kl 19:30 är vi framme vid vårt hotell som ligger 6 km utanför Frankfurt an der Oder centrum. Vi bor på nybyggda Ramada-Treff Hotel och vi äter gemensam middag vid ankomst.

Dag 2 Utflykt i området
Frukost på hotellet och sedan väntar en stadsrundtur i staden och därefter går vi över floden till polska Slubice för ett besök på den stora marknaden, ca 3 timmar. Detta är en lite längre promenad på ca 10 min, men du kan även välja att åka taxi. Är inte marknaden av intresse så varför inte stanna precis innanför gränsen och ta en fika på någon av caféerna? Valuta på marknaden i Polen är Euro. På eftermiddagen gör vi en utflykt till Neuzelle Klosterbraueri. Här väntar bryggerivisning och ölprovning och vi får njuta av klosterträdgården. Under kvällen är inga gemensamma aktiviteter inplanerade.

Dag 3 Utflykt Spreewald ca 5 mil
Frukost på hotellet. Under denna dag ska vi koppla av i idyllisk natur och besöka Spreewald – ett av de mest fascinerande landskapen i Europa. Spreewald är ett inlandsdelta, som genomkorsas av ca 150 mil med vattendrag. En gång var Spreewald en djungel. På medeltiden började man att bygga i området och så småningom blev regionen det parkliknande landskapet, som det är idag. Det typiska transportmedlet för de ca 60 mil långa vattendragen och kanalerna, som man kan åka båt på, är de gondolliknande flodpråmarna.
Det är på dessa vi skall uppleva Spreewald! Spreewald är också värt att upplevas i minst lika hög grad tack vare sin befolkning. Här lever kulturellt självständigt ca 60 000 sorber, en västslavisk folkstam, som lyckats behålla sin egenart i språk, klädedräkt, traditioner, egna skolor, egna politiker och vägskyltarna i området är t ex skrivna både på tyska och sorbiska. Här finns möjlighet att äta lunch och efter det är det fritt att strosa omkring i detta vackra område som är en fröjd för ögat!

Dag 4 Frankfurt an der Oder – hemorten ca 80 milTidig frukost på hotellet och sedan vinkar vi hej då av Frankfurt an der Oder. Vi åker mot Rostock och gör de sista inköpen innan vi tar färjan till Gedser kl. 13.00. Därefter åker vi genom Danmark och färjan Helsingör – Helsingborg. Efter rast vid Björkäng återstår de sista milen innan vi når våra hemorter med en fin reseupplevelse i bagaget.

Inga kommentarer: